19400606 - Skolresa på cykel.

Skolresa på cykel.
Levedebarnen ha "gjort" norra Gotland på tre dagar.

Skolbarnen i Levede ha som bekant en viss vana att få röra på sig när skolan är slut för året och fast alla andra skolresor ha inställts i år så ha dock Levedebarnen inte behövt gå ifrån sina vanor. Ty när de vanliga trafikmedlen saknats har man tagit andra till hjälp och det var i detta fall, som på så många andra håll blivit cykeln som kommit till heders. Detta blev också orsaken till att man i år stannade på Gotland, annars har ju resorna brukat gå över Östersjön till Stockholm och andra platser.
När vi i går träffade folkskollärare Ivar Larsson med 12 levedeungdomar omkring sig var man på hemväg pr tåg, ty truppen hade åkt c:a 20 mil på tre dagar och det tyckte man var tillräckligt. Sedan starten i måndags hade man sålunda hunnit med att se det mesta av norra Gotland, som de flesta av barnen inte kände till så noga förut och man hade även gjort en avstickare till Fårö. Ännu var vattnet för kallt för att man skulle kunna ägna sig åt badliv men i Tingstäde passade man på att skölja av dammet i träsket, där temperaturen var några grader högre än vid kusterna.
I går ägnade man sig till en del åt sevärdheterna i Visby, det blev besök på Fornsalen och rundvandring bland ruinerna, innan man polletterade cyklarna f. v. b. söderöver och sedan tog en kupé i besittning.Gotlands Allehanda
Torsdagen den 6 juni 1940
N:r 128