19430116 - Landsbygden. HAMRA.

Landsbygden.

HAMRA.
Julfest för skolbarn och deras anhöriga och andra intresserade hölls i skolan onsdagen den 13 januari med början kl. 2 e. m. Festen började med en psalmvers, efter denna hölls ett kort men innehållsrikt hälsningsanförande av en flicka från fortsättningsskolan. Därefter följde sång, och en flicka höll föredrag om julen och gamla julseder. Vidare förekom sång av damkören, uppläsning av en julberättelse m. m.
Nästa programpunkt var ett teaterstycke som var kallat "Kungen, mjölnaren och mjölnarens Pålle". Stycket mottogs av åhörarna med applåder. När så alla "skäggiga gubbar" hade försvunnit från scenen, serverades varm choklad med dopp, vilket smakade härligt. Barnen tände sedan ljusen i julgranen och läste var sin minnesvers. Därefter följde lekar kring granen. Så kom den "snälla farbror jultomten", som sade sig komma direkt från. Honolulu, och han hade fört med sig en hel del godsaker, som han nu delade ut i påsar till barnen. Tomten stannade kvar en stund och lekte med själv.
När ljusen hade brunnit ned i granen kastades denna ut, och julen hurrades ut. Sedan samlades man inne i skolan, där barnen och deras anhöriga tackade den gästvänlige skollärare Gislestam med fru, vilka tagit initiativet till den i allo glada festen. Till sist sjöngs unisont "Herre signe du och råde". Så begav man sig hemåt i den kalla vinterkvällen, fylld av glädje och tacksamhet, skriver en meddelare till oss.Gotlands Allehanda
Lördagen den 16 januari 1943
N:r 12