19430722 - Idrott och Sport

Anmälningarna till de gotländska serierna

ha nu kommit in till fotbollförbundet och av dessa framgår det att nio lag anmält sig till 1943-44 års Division I, nämligen Fårösund, AIK, VIF, Othem, I 18, Slite, A 7, Hablingbo och Alva. Alva är även villigt att delta i södra serien om den kan komma till stånd. Som det nu är så ser det onekligen dystert ut med fotbollen på söder, ty endast Alva och Hemse ha förklarat sig villiga att ställa upp i södran och minst fyra lag bör det vara. Förbundet skall därför vid ett kommande sammanträde ta ställning till frågan och försöka få ordna saken på ett tillfredsställande sätt.
I norra gruppen delta Stenkyrka, Väskinde, Rute och Bro och i juniorserien ha A 7, AIK, VIF och I 18 anmält lag.
Till reservlagsserien ha anmälningar inkommit från Fårösund, AIK, VIF , I 18, Slite, A 7 samt även Klintehamns IK. Förbundet kommer även att senare ta ställning till denna sistnämnda anmälan.

Två "tioåriga" simborgare i Visby.
Som en erinran om Simborgarmärket inför den stundande veckohelgen kan det nämnas att två visbybor i veckan tagit Simborgarnas 10-årsmärke, nämligen hrr Martin Höglund och Sten Lindström.
Ett halvdussin femårsmärken ha även erövrats och årets märken ha hittills försålts i ett 60-tal exemplar medan över hundratalet prov fullgjorts under simsällskapets kontroll.

Karlskogaprotest mot spelordningen i cupsemifinalen.
Värmlänningarna ämna lämna walkover om de ej få hemmamatch.
Fast lottningen till semifinalerna i cupen den här gången så noggrant kontrollerades av Stockholmspressen, att man inte kan misstänka något fiffel på den punkten, har det i alla fall dragit ihop sig till en liten cause celebre. Fotbollförbundet hade nämligen beslutat att semifinalerna skulle gå på Råsunda resp. i Norrköping och nu har Karlsskoga, som lottats mot Norrköping, protesterat mot att åter spela bortamatch. Man anser att Norrköping haft så många hemmamatcher — senast mot Gais i kvartsfinalen medan Karlskoga spelade borta mot Degerfors — att det nu skulle vara lagom med bortamatch för seriesegrarna. Enligt en uppgift lär Karlskoga t. o. m. ha hotat med att lämna walk over om man inte får sin vilja fram.

Slutcyklat för Seyffarth i år.
Åke Seyffarth gjorde en våldsam vurpa vid jordbanetävlingar i Tammerfors i torsdags, och de skador han ådrog sig därvid är av så allvarlig natur att han inte kan tänka på att tävla på cykel mer i år.
— Det var en verkligt allvarlig smäll jag råkade ut för, berättar Sofiaryttaren. Ett par finnar före mig gick omkull och för att klara dem måste jag kasta mig åt sidan, och det bar sig inte bättre än att jag rände med huvudet rakt på en cementsockel. Jag vaknade till sans på ett sjukhus först dagen därpå efter en kraftig hjärnskakning. Ena axeln hade vidare hoppat ur led och skrapats illa. Först på måndagen fick jag tillåtelse att resa till. Helsingfors och här ligger jag nu på ett hotellrum i väntan på att få fortsätta hem. Någon cykelåkning mer. Får kan det inte bli för min del, jag får tvärt om bereda mig på en lång vila innan jag kan starta träningen för skridskosäsongen.

Tennis-DM.
Två semifinaler i DM-turneringen ha under veckan spelats. I måndags spelade Ingrid Löndahl—Seth Manhem o. Gunilla Lindberg—Erik Rönquist. Det förstnämnda paret vann en lätt seger med de stora siffrorna 6-0, 6-1. Segrarparet spelade hela tiden säkert och får nog hållas som favorit i finalen.
Den andra semifinalen i herrdubbel spelades i går. Gösta Welander—Lars Hell-sing lyckades efter hårt spel vinna en knapp seger över Seth Manhem—Erik Rönquist. Siffrorna blevo 4-6, 6-3, 7-5. Utgången av matchen var hela tiden oviss och segern kunde likaväl ha gått åt andra hållet.
Finalerna spelas nu på lördag och söndag, damsingle och herrdubbel på lördagen, herrsingle och mixed på söndagen.Gotlands Allehanda
Torsdagen den 22 Juli 1943.
N:r 165