19520825 - Stora målsiffror i seriepremiären.

Stora målsiffror i seriepremiären.
Garda sensationsslog Klintehamn.

Den största sensationen i den gotländska seriestarten i fotboll stod inte att återfinna i klass I, utan den inträffade i centralserien. Det var Gardas seger på hemmaplan mot Klintehamn med 4-3, som ställer matcherna i storserien i skuggan. I klass I gick det som väntat, även om målsiffrorna blev högre än väntat i ett par fall. Stora målsiffror blev det även i Tingstäde, som fick stryk av Gute B med 142, och i Stånga där nykomlingarna Torsburgs BK fick bita i gräset med 13-0.

PÅ GUTAVALLEN möttes AIK o. Slite och det var lugnt och fridfullt, alltför lugnt ibland tyckte man, men när drygt 20 minuter återstod hände det plötsligt någonting. »Belle» Andersson tyckte att han blivit orättvist behandlad och satt kvar på marken nere i Slites straffområde, men det var just det som var hans lycka. Bollen kom serverad till honom och han hoppade bara upp och klämde in kulan via stolpen. 1-0 alltså till AIK, men det var de faktiskt inte värda. Slite hade bl. a. haft en straff i 20:e min. som Åke Othberg okoncentrerat slog utanför. I matchens 35:e min. blev Slitecentern Folke Persson utvisad och det är ju inte så vanligt inom gotländsk fotboll. Orsaken var att han trots ett par tillsägelser av domaren, Inge Claesson, fortsatte att tjata på plan. Han hotade mig t. o. m. sa Inge efter matchen.
En minut senare ökade »Kajan» Almlöf till 2-0 genom att slå till direkt på en luftboll och den gick in hur behändigt som helst. Något spel av finare märke presterades det aldrig utan det var mest meningslösa långbollar. Mest framträdande i segrarlaget var mål-Juteskog och Lennart Svennefelt. I Slite stod de bästa att finna i halvbackslinjen och där särskilt Henry Lundahl.

FJOLÅRSSEGRARNA Othem höll riktig lekstuga med Vänge på Othemsvallen. Hela 8-0 blev segersiffrorna efter 7-0 i halvlek. Centern Sture Jakobsson var i fint målhumör och prickade in 4 mål. Magnus Ström gjorde två och Nisse Engström och Henna Karlsson vardera ett. Det är förresten Hennas 19:e säsong som han började. Segersiffrorna kunde dock blivit större, då Nisse Engström bl. a. hade ett par skott i trävirket. Vänges stora nederlag får nog till stor del lastas på den nye målvakten, som hade en svart dag.

MÅLKALAS BLEV DET också på Lärkparken i Roma, där hemmalaget slog nykomlingarna Stenkyrka med 8 —1. Resultatet säger väl det mesta om spelfördelningen. I Roma gjorde Martin Lyander hat-tric, Gösta Andersson två mål samt K. Lyander o. E. Ahlqvist ett mål vardera. Stenkyrkas första mål i klass I-serien gjordes av S. Andersson, som också var den mest framträdande i Stenkyrka-laget. Av dagens spel att döma, så får nog norrlaget det svårt att hänga med i fortsättningen.

LOKALDERBYT på Sudret mellan Fardhem och Havdhem slutade med knapp seger för Fardhem med 3-2, 1 —0 var ställningen i halvtid. Segersiffrorna kunde dock ha blivit ändå större, då Fardhem hade ett markant övertag i spel. Första målet blev Fardhems och det var Sven-Arne Nyman som var skytten. De båda andra målen svarade Joel Hallgren för, han spelade center för dagen. Havdhemsmålen sköts av K. E. Karlsson och Bernt Gardell.

Seriematcherna

Klass 1:
Othem=Vänge 8-0
AIK—Slite 2-0
Roma—Stenkyrka 8-1
Fardhem—Havdhem 3-2

Reservlagsserien:
Othem—Vänge 6-1
AIK—Slite uppskj.
Roma—Stenkyrka 3-1
Fardhem—Havdhem 5-1

Juniorserien:
Dalhem—Othem 0-2
AIK—Slite 3-0
Roma—Gute 0-6
VIF—Vall 8-2

Norra serien:
Fårösund—IFK 5-0
VIF—Bro    6-3
Hellvi—Lärbro 5-0
Tingstäde—Gute B 2-14

Norra resertlagsserien:
Hellvi—Lärbro 2-3

Centralserien:
Hörsne—Dalhem 0-2
Garda—Klintehamn 4-3
Ljugarn—Lye 4-4
Stånga—Torsburg 13-0

Södra serien:
Grötlingbo—Hablingbo 7-4
Alva—Burgsvik 1-7
När—Hemse 1-8
Rone—Vamlingbo 6-0

Södra reservlagsserien:
Grötlingbo—Hablingbo 6-5Gotlänningen
Måndagen 25 augusti 1952
Nr 195
Årgång 69
Lösnummer 20 öre