19520825 - Järva IS kullkastade den gotländska

Järva IS kullkastade den gotländska
hegemonin st kulkastning i blåsigt SM.

Mätningen i centimeter

Mätningen i centimeter är oftast ett spännande varpakapitel och här är två tredjedelar av Anga VK:s brödratrio Johansson, Curt t. v. och Allan i livlig sysselsättning tillsammans med kontrollanten Ivar Colling från Sthlms Södra VK. Tredje Angabrodern Nils, skadad av
en sträckning i ryggen, skymtar i bakgrunden.

Gustav Carlsson

Gustav Carlsson, som jämte Gustaf Dahlström och Georg Nilsson, IV, överraskade med att gå fram till finalen i kul-SM.

— Från vår utsände medarbetare —

NORRKÖPING, söndag. Det blev Järva IS, Stockholm, som inte helt oväntat skrev varpahistoria genom att bli den första inte gotländska förening som tog hem svenska mästerskapen i kulkastning, och de tre i laget var Oscar Lindström, Klas Gardell — centimetersegraren — och Bertil Kjelldor. Tvåa blev IV-laget Gustav Carlsson. Men en »olycka» kommer sällan ensam. Göteborgslaget Ränten lade beslag på det kvinnliga lagmästerskapet i kula genom Esther Edlund, Kathe Johansson och Asta Johansson före Stånga, som hade Asta Öström, Tora Torsson och Valborg Bendelin i laget.
Det var inte så hård vind som vid lördagens tävlingar, men det blåste alldeles tillräckligt för att irritera kastarna och förstöra precisionskastningen. Man prövade ett nytt område på Himmelstalundsfältet, där marken var åtskilligt bättre, men dock rätt hård. Det visade sig alltjämt att kastarna med tunga stenar var handicapade, oavsett om de hade hög eller låg stenföring. Det var emellertid ett strålande vackert väder och mycket folk hade sökt sig ut till fältet för att kanske för första gången i sitt lev se varpkastning. Finalen gick på ett inhägnat område, där det var betydligt mjukare mark, och genom kommentarer i högtalare kunde även den inte ini- ' tierade följa tävlingen utan svårighet och njuta av en kastning som var av en helt annan kvalitet än den som tidigare presterats. Vinden irriterade visserligen, men stenarna fick bättre fäste i denna mark.
Lottningen till semifinalen blev en »ideallottning». IV, Gustav Carlsson, fick Stockholmslaget Dalen på sin lott, medan Bunge, Nils Nordström, fick Järva, Oscar Lindström. Bungekastarna var alldeles borta med sina stora tunga stenar och Järva vann lätt med 12-7, 12-6. Dalen sag ut att bli en mycket lätt match, ör IV-laget, som inte har så tunga stenar. Gustav Carlsson kom i praktslag och IV tog ledningen med hela 8-0. Stockholmarna var dock inte de som gav sig och fick sex stick med på första kulan. I andra kulan ledde IV med 8-7, men Dalen tog ändå hem kulan med 12-9. I tredje kulan tog IV ledningen med 4-1, men Dalen utjämnade. En ny ledning på 9-6 utjämnades också och slutstriden blev fantastiskt spännande, innan IV avgjorde till sin fördel med 12-11.

Finalen
kom alltså att gå mellan IV och Järva, och man hade på känn att IV inte skulle få så mycket att säga till om. Det var därför överraskande när IV tog ledningen med hela 5-1. Men den glädjen blev inte långvarig. IV-kastarna kom ur slag samtidigt som stockholmarna alltmer kastade in sig på banan och resultatet blev att Järva tog hela nio stick i följd. Kulan togs sedan Lätt med 12-6. Fortsättningen gick helt i Järvas tecken. Oscar Lindström var i praktslag och ordnade nästan helt ensam 6-0. IV lyckades reducera till 4-6, men så kom Järva tillbaka och kulan togs med 12-7.
Av Järvas stick tog Lindström hela 13, Kjelldor 7 och Gardell 3, medan Carlsson tog 7 och Nilsson 6 av IV:s stick, Dahlström som verkningsfullt bidrog till segern över Dalen var alldeles ur slag i finalen.
Lindström och Gardell har kastat samman i tre år, medan Kjelldor är ny i laget. Lindström är 42 år och mätare, Kjelldor 35 år och kommunalarbetare samt Gardell 27 år och chaufför. De är inga noviser på varpans område utan har kastat varpa närmare 20-talet år.
Striden om tredje- och fjärdepriset avgjorde Bunge till sin fördel genom att slå Dalen med 12-8, 12-5. I nedre halvan var det bara tre lag sedan Kohlströmmarna lämnat w.o., då en i laget av familjeskäl måst resa hem på lördagen. Stånga, Bertil Olofsson, var i praktslag och slog IV, Erik Norman, med 12-4, 12-8 samt Hellvi, Åke Stenberg, med 12-4, 12-2. Hellvi vann över IV och'grek in på sjätte plats.
Striden mellan tvåorna i från kvalificeringen, blev en utdragen historia som inte var klar förrän någon timma efter finalkastningen. Här var det Endre, Arne Andersson, som vann efter en segsliten strid i sista omgången med, Vallstena, Gösta Engström.

Harald Elvin och 16-åriga göteborgsflickan Kathe Johansson.

Svenska varpaförbundets AU-ordförande Harald Elvin och 16-åriga göteborgsflickan Kathe Johansson — fjolårets SM-segrare i cm, — studerar resultatlistan från centimeterskastningen. Det gick inte så bra för K athe i år, men hon ser inte ledsen ut för det. Det gick bättre i kulkastningen sedan.

Dammästerskapet
hade två omgångar kvar på söndagen. Ränten som låg bäst till efter lördagens tävlingar hade de båda IV-lagen kvar. Karin Nilssons lag vann sin kula med 12-8. Hade Elsa Enströms lag kunnat bjuda lite bättre motstånd — Ränten vana med 12-2 hade segern gått till Stånga, som vann båda sina återstående matcher. Nu blev det Ränten som tog hem mästerskapet på bättre målskillnad. Karin Nilssons lag förlorade mot Väskinde och fick därmed nöja sig med tredjeplatsen., Med vinst över Väskinde hade IV-laget vunnit mästerskapet. Det var andra mästerskapet i lag som gick till de tre göteborgsdamerna. De vann som bekant SM i centimeter i fjol, då Kathe Johansson dessutom blev ini dividuell mästarinna.

Prisutdelningen
förrättades av borgmästare Sven Lutteman, som är av gotländsk härkomst. Han hyllade segrarna och deltagarna men även tävlingsledningen med Bertil Söderberg i spetsen för utmärkta prestationer. Även dir. K. E. Smith tackade arrangörerna i ett propagandatal för varpan.
Allting klaffade bra för arrangörerna som fick fram resultaten snabbt och bra. Att vädret var mindre bra för varpkastning kunde inte de hjälpa.
Resultaten: 1) Järva IS (Oscar Lindström, Klas Gardell, Bertil Kjelldor, 2) IV Visby (Gustav Carlsson, Gustaf Dahlström, Georg Nilsson), 3) Bunge (Nils Nordström, Gustav Norman, Arne Johansson, 4) Dalens VK, Stockholm (Otto Berg), 5) Stånga IF (Bertil Olofsson), 6) Hellvi VK (Åke Stenberg, 7) IV Visby (Erik Norman), 8) Stockholms södra VK (Alvy Kohlström), 9) Endre IF (Arne Andersson), 10) Vallstena IF (Gösta Engström), 11) IV Visby .(Villy Pettersson), 12) Bromma (Stig Alm), 13) Buttle VK (K. G. Hederstedt), 14) Eskelhems GoIF (K. S. Ahlström), 15) Stockholms södra VK (Ivar Colling), 16) IV Visby (Karl Bjersander).
Damer: 1) VK Ränten, Göteborg (Esther Edlund), 2) Stånga IF (As-ta öström), 3) IV Visby (Karin Nilsson), 4) Väskinde (Ella-Lisa Karlsson), 5) IV Visby (Elsa Enström), 7) Rydboholms SK.Gotlänningen
Måndagen 25 augusti 1952
Nr 195
Årgång 69
Lösnummer 20 öre