19521018 - Många fina ämnen inom gotländsk lyftning.

TRÄNARENS ORD:

Många fina ämnen inom gotländsk lyftning.

Arne Johansson från Vigsta i Småland gör sin värnplikt på Gotland, men på fritid gillar han tyngdlyftning och vad är då lämpligare än att ta sin tillflykt till träningslokalen. Här instrueras han i en kroppsbyggnadsrörelse av tränaren Axel Erdmann.

Jag har varit på platser på fastlandet där det varit klenare intresse för lyftningen än här, säger rikstränaren med tanke på de äldre aktiva. Här i stan är ju intresset relativt gott. Om jag säger att Seth Nilsson kommer att slå sitt eget rekord i år, är det inga överord. Enligt honom själv är han också bättre än någonsin, säger tränaren.
På träningen häromkvällen gjorde Seth den fina serien 102,5-90-122,5. Seth har ju alltid haft svårighet med ryck, men tränar han in detta moment, kommer han att ,bli en mycket fin lyftare. Jag är också imponerad av Gustaf Sjölin och Kalle Engström, som tycks ha tagit vara pfi lärdomarna.
Jag har varit på två andra platser också, nämligen i Fårösund och Tingstäde. På den förra platsen var intresset stort, och Fårösund har bl. a. goda lyftare i Norman och Nordström som tränar i par. Den förre kommer med specialträning inom snar framtid att bli en toppman. De kör samtliga efter ett specialprogram med träning fem dagar i veckan, 1 1/4 timme varje kväll, och vila de andra två. Jag pratade med veteranen Gustav Dahlström om möjligheten av att bilda en pojksektion, och han verkade vara intresserad, då det även finns en del smågrabbar som ville vara med. I Fårösund har man även en kvinnlig ilyftare — en verklig »amason» — som inte är blyg på något sätt. Lyfta kunde hon också, det var visst 50 kg. hon stötte.
I Tingstäde var intresset dåligt, men det finns ett par grabbar som visar lovande takter. I Lärbro har man även ett tiotal lyftintresserade. En del au dem åker till Fårösund för att delta. De har ju ingen stång hemma och det är synd.
I övrigt vill jag stiga det, att det enbart varit angenämt att ha med gotlänningarna att göra. De är intresserade och många av dem lättlärda. Jag tycker det är tråkigt att behöva överge dem, när det finns så många fina ämnen. Hoppas att de äldre som kan en del tyngdlyftning, särskilt de i AIK och Fårösund, gör något för dem som är nybörjare. Åk ut på landsbygden, där man »fuskar»i lyftning och ge lite instruktioner och råd, det kommer att uppskattas. Och till sist ta vara på smågrabbarna!
Ellde.

Oj, så hårda muskler du har Sven, säger lilla Inger Johansson
till 11-åriga Sven Johansson, som bröstar upp sig och menar
att musklerna har blivit hårdare tack vare träningen med skivstången.Gotlänningen
Lördagen 18 oktober 1952
Nr 242
Årgång 69
Lösnummer 20 öre