En av Gotlands äldsta bensinstationer håller just nu på att försvinna. I går började man ta bort pumpar och cisterner vid Texacomacken i Tingstäde, som funnits i 60 år. I förra veckan såldes den sista bensinen.

Bensinstationen 1960-tal

Det här är inget uppskattat besked för Tingstäde-borna, som nu får åka 1,5 mil till Lärbro eller Slite, eller också 2,3 mil till Visby för att få drivmedel till sina bilar.
Det sista året har det inte funnits någon betjäning vid Tingstädemacken. Det har varit en självbetjäningsstation. Ägaren driver också Texaco-macken vid Lummelundsväg i Visby.

Bensinstationen 70-talet

Den främsta anledningen till att Texaco nu lägger ner i Tingstäde torde vara att man inte vill investera för den blyfria bensinen. Fler nedläggningar av mindre mackar på landsbygden kan väntas.

Bensinstationen 80-talet

För 60 år sedan fanns det också en lanthandel i huset. Då såldes bensin från fat med handpump. Senare har lanthandeln lagts ner, men bensinstationen har utvecklats.
Fastigheten blir kvar. Den ägs av Tingstäde Taxi, som kommer att använda tvätt- och smörjhallen som gatage.
Det har funnits bolag som varit intresserade av att ta över Tingstädemacken, men det blev ingen affär.Lördagen den 17 december 1985