Mejeriet i Tingstäde.

Mejeriet i Tingstäde

Sista osten från Tingstäde
Tio minuter över tio plockades den sista osten upp ur ostkaret i Tingstäde mejeri. En kvart senare kom montörer för att montera bort karet.
Fredagen den 13 januari 1984 blev den sista arbetsdagen i Tingstäde mejeri.
På måndag skall såväl personal som ost kar vara i tjänst på sina nya platser i Visby.
Det var inte direkt några sura miner den sista dagen i Tingstäde-mejeriet. Och förmodligen inte på "gravölet" på kvällen heller.
Vi har ju länge vetat att det skulle bli nedläggning här, säger platschefen Edvin Olsson. Och det är ju så att produktionen bara flyttas till Visby. Det är ju inga arbetstillfällen som försvinner.
Edvin Olsson protesterar alltså inte mot nedläggningen, men han erkänner att det kändes som om det var något som fattades på torsdagskvällen. Tidigare har det alltid kommit tankbil och levererat mjölk vid 10-tiden på kvällen. Men numera kör tankbilen förbi och levererar sin mjölk till Visby.

Fredagen den 13 januari 1984

Mejeriet i Tingstäde

Planerar ny bageriverksamhet i Tingstäde
Det kan finnas en framtid för Bullverket i Tingstäde. Målsättningen är att vi skall komma igång med någon slags bageriverksamhet. Det säger Gunnar Hansson, Visby, sedan fastighetsbolaget Blåelden köpt maskinutrustningen i f d Tingstäde mejeri av Danish Tasties konkursförvaltare. Blåelden äger sedan tidigare själva fastigheten. Vi har för dagen inga planer klara för vad vi skall satsa på. Det finns olika alternativ, säger Gunnar Hansson, som var en av intressenterna i konkursdrabbade Danish Tasties. Det viktigaste är att bagerianläggningen finns kvar intakt, menar Gunnar Hansson. Nu har vi en jobbig tid framför oss då vi måste hitta lämpliga produkter och bygga upp försäljningskanalerna.
Siktar på bageriverksamhet av något slag i Tingstäde
Fastighetsbolaget Blåeldenhar köpt inventarierna och maskinutrustningen av Danish Tasties AB konkursbo. Det uppger en av Blåeldens delägare Gunnar Hansson, Visby, som för övrigt också var en av intressenterna i det konkursdrabbade wienerbrödsbolaget. Blåelden äger sedan tidigare f d Tingstäde mejeri där Denish Tasties investerade stort inför wienerbrödsprojektet. Vi har för dagen inga planer klara för vad vi skall satsa på, säger Gunnar Hansson. Men det viktigaste just nu är att maskinutrustningen inte säljs ut av kunkursförvaltaren och försvinner från ön. Målsättningen är att vi skall komma igång med någon slags bageriverksamhet igen. Och det finns olika alternativ...
Men det skulle kanske skapa felaktiga förhoppningar hos de tidigare anställda i verksamheter om vi redan nu avslöjar planerna. Helt klart är att de resurser som finns i bullverket, f d Tingstäde mejeri, är för stora för en satsning enbart på Gotland. Vi har en jobbig tid framför oss då vi måste hitta lämpliga produkter och bygga upp försäljningskanalerna, säger Gunnar Hansson.
Och det är bråttom eftersom anläggningen tickar ränta...
I konkursbouppteckningen har den maskinutrustning som Blåelden köpt värderats till ca 300000 kr.
Blåelden Fastighets AB ägs av Gunnar och Eva Hansson samt Maria och Dan Bogren, Visby.
Konkursförvaltaren Mikael Nilsson, Stockholm, har haft konkursbolagets verksamhet, inklusive maskiner, utannonserat till försäljning. Några har hört av sig, men intresset har på det hela taget varit svalt. Anläggningens lokalisering samt den rådande lågkonjunkturen är de främsta anledningarna till detta, menar Mikael Nilsson. Bristen i Danish Tasties konkurs uppgick till drygt 12 milj kr. De största fordringsägarna var Föreningsbanken, Roma, med 7 milj kr och närings- och teknikutvecklingsverket, Nutek, med 1,7 milj kr.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 25 januari 1992